Дандоловите къщи са построени от богат местен жител за него и за двамата му сина. Къщите са построени в типично възрожденски стил, като всяка една от трите къщи има порта, водеща към улицата и към двора. През 1973 година къщите се реставрират и в тях се съхраняват много интересни експонати, представящи етнографските и архитектурни ценности на Севлиево и региона. Във всяка една къща могат да бъдат разгледани етнографски изложби, а експозициите са така добре подредени, че би ви се приискало да се върнете отново и отново.

През топлите месеци двора е отрупан с красиви цветя, като се смята, че семейството много често се е събирало на вън. Реставрирана е и пещта, в която семейството е пекло хляб, масите и столовете са все още подредени, с което се създава впечатление, че семейството след малко ще се прибере и ще поседне на масата. Във все още запазеният навес на двора могат да бъдат разгледани различни земеделски предмети, използвани в ежедневието на българина.
На втория етаж в къщите няколко стаи са подредени с красиви мебели, изобразяващи градският бит, как са живеели малко по – заможните хора и как са обзавеждали къщите си. Могат да бъдат разгледани ръчно изработени български традиционни носии, изложен е и стан за тъкане, както и кухненски съдове и инвентар.
Един от най-ценните експонати е библиотеката във възрожденски стил, на нея има подредени стари книги и няколко черно бели снимки. Могат да бъдат разгледани и няколко колекции от пощенски картички.
Посещението на етнографския комплекс е едно невероятно приключение сред българските традиции и обичаи, ако някога имате възможността да посетите град Севлиево, не пропускайте да се отбиете и в Дандоловите къщи.

Невероятнa сграда, която представя типичните градски къщи и работилници, е построена през 1870 г. в централните части на града. Експозициите запознават посетителите със селския и градския бит на този край и красотата в изделията на севлиевските занаятчии през Възраждането.

Отворена е за посещение всеки делничен ден.

Актуално


Скъпи гости,

  Mожете да се докоснете до полъха на Ориента и да усетите невероятното въздействие на традиционния ориенталски пилинг ритуал, по-популярен като ХАМАМ (от арабски език - разпръскващ топлина).
Изборът на този ритуал е чудесен начин за регулиране на обмяната на веществата и за отстраняване на натрупаните токсини в организма. Турската баня е и едно от най-ефикасните оръжия за борба със стреса. Можете да изберете между двата варианта които Ви предлагаме.