Девическият манастир "Въведение Богородично" се намира в края на село Батошево близо до Севлиево. От една страна стените му се мият от сините води на река Росица, а от него се открива невероятна гледка - гори и пищни ливади. Отворили масивните дървени порти и престъпили прага, в душата ви ще настъпи смирение.
Малка църква, манастирска част на два етажа, още няколко скромни постройки - това е девическият манастир "Въведение Богородично". Цялото дворче е огряно сякаш от светлина и топлина, уханието на безбройните селски китки се смесва с аромата на смокиново сладко.

Първите данни, че на това място е имало манастир, са от 1657 г. Най-вероятно този стар манастир е бил разрушен.

Днешният девически манастир е възстановен от дядо Миню и баба Кера през 1872 г. за тяхната дъщеря Мария, която приема монашеството. Интересна е историята на самата Мария, тъй преплетена с историята на самия манастир. Когато Мария била 7-годишна, заболява от шарка и нейните родители дават обет, ако Мария оздравее, да я обрекат на Господ. Мария оздравява и на 15-годишна възраст влиза в Габровския манастир, където е послушница около 6 години. При едно от нейните гостувания при близките ѝ, те решават да съградят манастир за дъщеря си.

Баща й Миню Попкоев купува обширен двор (около 4 декара) и започва строителството на днешния манастир.

"Въведение Богородично" е завършен на 1 октомври 1872 г. През същата година е въведена в монашество и девицата Мария от игумена на Батошевския мъжки манастир архимандрит Севастиян. Мария приема монашеското име Магдалина и става игуменка на манастира.

Майката-игуменка и сестрите участват активно в борбата за освобождение. В манастира се укриват и провеждат тайни заседания Васил Левски и Цанко Дюстабанов. По време на Априлското въстание през 1876 г. манастирът и църквата са опожарени. За да ги възстанови, майка Магдалина пише писма до руския император, който изпраща средства и три икони за храма.

Изграждането на новия храм започва през 1905 г. и е завършен през 1908 г. Осветен е на 19 септември 1909 г. от тогавашния великотърновски митрополит. Храмът е изграден от дялан камък, има кръстовидна форма, без вътрешни подпори, кубе и камбанария, а строител е майсторът Събчо Събев от Тревненския край.

Батошевският мъжки манастир "Успение Пресвета Богородица" се намира на 4 километра югозападно от с. Батошево и на 20 км. южно от град Севлиево. Основан е през XIII в. по времето на цар Михаил- Асен, за което свидетелства намерения каменен надпис. Турските нашественици го опожаряват и разрушават до основи, а през 1836 г. пещерският майстор Константин го издига наново с красива каменна църква. Иконите в нея са рисувани от възрожденския иконописец Станислав Доспевски, а дърворезбования иконостас в църквата е дело на тревненския майстор резбар Цаню Захариев- Стария. През Възраждането тук е било създадено едно от първите светски (килийни) училища. По време на Априлското въстание в манастира са пребивавали Бачо Киро и Ангел Кънчев.

Актуално


Скъпи гости,

  Mожете да се докоснете до полъха на Ориента и да усетите невероятното въздействие на традиционния ориенталски пилинг ритуал, по-популярен като ХАМАМ (от арабски език - разпръскващ топлина).
Изборът на този ритуал е чудесен начин за регулиране на обмяната на веществата и за отстраняване на натрупаните токсини в организма. Турската баня е и едно от най-ефикасните оръжия за борба със стреса. Можете да изберете между двата варианта които Ви предлагаме.