Веднъж пленени от очарованието на Стара планина, тя дълго ни връща – макар и понякога само мислено при себе си. Чистият въздух, богатството от растителност, гледката от разнообразни, с различен релеф географски форми, и върховете, огряни понякога от ослепително силната, а друг път – мека и топла слънчева светлина – остават за всеки незаменим спомен завинаги. Едно от местата, където можете да осъществите това необикновено сливане със съвършенството на природата, се намира само на пет километра източно от град Севлиево. Тук, сред планинска местност – с изглед отвисоко към града, е разположен хотелски комплекс "АББ-Авангард". Името на хотела е от значение в случая, тъй като точно той се явява изходен пункт на екопътека "Витата стена".

Ако целта ви е изминаването на цялото разстояние по екомаршрута – много бързо и лесно ще се уверите в следната очевидна истина – цялата местност, известна със малко странното име "Баадалата", е едно от най-любимите и предпочитани за отдих и почивка места както на севлиевци, така и на гостите на града.

Големи късметлии ще сте, ако дойдете тук във времето, когато цъфтят липите. Само тогава ще имате възможността да почувствате цялото очарование на това родно кътче. Причината е, че местността е богато залесена с този широколистен дървесен вид, чиято полза и лековитост всеки лекар с удоволствие би потвърдил. И така, опиянени от аромата на липов цвят или пък от свежия планински въздух, както и от гледките наоколо, "подхващаме" трасето, което се движи на юг, за да ни изведе до друга местност – "Момина сълза".

Впечатляваща и запомняща е невероятната панорамна гледка, която се разкрива към поречието на река Видима и слоновете на старопланинския първенец – връх Ботев. Наслада, радост и искрено удивление изпълват душата на всеки, който ще опита да се слее с простора, ширнал се чак до безкрая. Тук думите са откровено излишни, защото само преживяване от първи род, единствено число може да ви даде неповторимото усещане за хармонията, която цари в природата.

След всичко това, пътеката пресича съществуващ асфалтов път и се отправя на изток – този път вече през смесена липово-дъбова гора и така - неусетно се стига до следващото място за почивка – местността "Вран". Дали със скрити за по-нататъшния преход сили, или пък малко поуморени – трудно ще я подминете, защото точно тук ви очаква кокетна малка беседка, която предлага шанс на всеки турист да си отдъхне, както и на спокойствие да пренареди чувства и мисли по начин, по който забързаното ежедневие не позволява.

Подобни места за отдих с възможност за чудесни пикници сред вековни гори, между другото са изградени по дължината на целия маршрут. Ако случайно, изминаването му вече ви се е сторило непосилно като задача, полезно е да знаете, че цялото това разстояние може за бъде прекосено на кон или велосипед, а при интерес – за тези помощни транспортни средства се информирайте още в началото – на рецепцията на хотел "АББ Авангард".

Тъй като реализирането на проект Екопътека "Витата стена" е резултат от съвместните действия на две общини – на градовете Габрово и Севлиево, символично маршрутът е разделен на два етапа. Дали за обикновения турист това има някакво значение – незнам, но ако до местността Вран сме се движили през община Севлиево, то оттук нататък преминаваме вече на територията на община Габрово. По-конкретно – поемаме към село Яворец, пресичайки главния път Севлиево-Яворец. С пристигането в центъра на селото, маршрутът продължава на изток и спокойно и сигурно – с безценната помощ на местните хора в упътването, отвежда към природния феномен "Витата стена" – отвесен скален венец с голяма височина.

Въпреки общата дължина от 22 километра, екопътеката е със средна степен на трудност и е изключително приятна за изминаване.

Разбира се, финалът на това планинско приключение ви очаква с нови неописуеми гледки, за които е по-добре да не чакате някой да ви разказва или показва на снимка.
Защото какво по-ценно от това да си създадете собствени трайни и незабравими емоции от всяко посетено място?! Опитайте!

Актуално


Скъпи гости,

  Mожете да се докоснете до полъха на Ориента и да усетите невероятното въздействие на традиционния ориенталски пилинг ритуал, по-популярен като ХАМАМ (от арабски език - разпръскващ топлина).
Изборът на този ритуал е чудесен начин за регулиране на обмяната на веществата и за отстраняване на натрупаните токсини в организма. Турската баня е и едно от най-ефикасните оръжия за борба със стреса. Можете да изберете между двата варианта които Ви предлагаме.