Негованската екопътека е една от най-посещаваните маршрути в България. Тя е и първата създадена екопътека в страната като е обновена през 2001 г.

Негованската екопътека започва в близост до село Емен (област Велико Търново) и минава по поречието на река Негованка, в т.нар. Еменски каньон, който е защитена зона. Село Емен се намира на 210 км. от София и на 35 км. от Велико Търново. Минавайки по Негованската екопътека ще имате възможност да се насладите на отвесни скали, живописни гледки, стръмни пътеки и мостчета. Там ще видите и водопадът Момин скок, който е висок около 10 м. Водопадът образува спокоен воден басейн, в който можете да ловите риба (основно кефал) или да се отдадете на почивка и да си направите  пикник.

Интересна забележителност е Еменската пещера – всъщност това, което трябва да се отбележи за нея е не самите образувания, а факта, че в нея се намира първия и може би единствен асансьор, построен в пещера.

Продължителност: около 3 часа
Трудност: преход със средна трудност.
Най - добро време: май - октомври.
Екипировка: подходящи обувки и облекло, съобразено със сезона, фенер.

Актуално


Скъпи гости,

  Mожете да се докоснете до полъха на Ориента и да усетите невероятното въздействие на традиционния ориенталски пилинг ритуал, по-популярен като ХАМАМ (от арабски език - разпръскващ топлина).
Изборът на този ритуал е чудесен начин за регулиране на обмяната на веществата и за отстраняване на натрупаните токсини в организма. Турската баня е и едно от най-ефикасните оръжия за борба със стреса. Можете да изберете между двата варианта които Ви предлагаме.