Турска баня е близкоизточният вариант на парната баня, който образно може да се определи като мокър вариант на сауната.

Малко от историята на парната баня...
Векове наред хората практикуват лечебни процедури в топли гейзери и минерални извори с една единствена цел - древна философия твърди, че хармонията между душата и тялото може да бъде източник на здраве. Водата е основен източник на живот - също и еликсир, който ободрява, освежава, подмладява и лекува. Тя изчиства тялото от токсини, засилва притока на кислород, подобрява кръвообращението и не на последно място - поддържа кожата свежа и млада.
Ако към чистотата на душата и тялото се прибави и религиозното уважение към водата, се получава нова концепция - турски хамам или т. нар. турска баня. С течение на времето тя се превръща в институция и става неразделна част от местните обичаи. За турското население хамамът е нещо повече от място за почистване на кожата, тя е място, което всички хора, млади и стари, бедни и богати, могат свободно да споделят. Турската баня по правило се състои от парна баня (помещение с горещ въздух и температура около 50°С) и същински хамам (място за масажи и ритуали за тялото).

Какъв е съвременният вариант на парната баня?
Като цяло парната баня може да бъде категоризирана като влажен вариант на сауната. Тя е идеален начин за прочистване на тялото от вредните вещества чрез струя нагрята пара под налягане, но освен това има и противовъзпалително, хидратиращо и болкоуспокояващо действие.
Парната баня излъчва топлина около 45°С при влажност на въздуха, близка до 100%, което от своя страна създава идеални условия за регенерация. Ароматизиращата система създава допълнителни положителни емоции чрез разпръскване на аромати на бор, лавандула или мента във въздуха, а тихата и нежна музика създава допълнително усещане за комфорт и релакс.

Какъв е ефектът от парната баня?
Парната баня представлява форма на термотерапия, при която действащите физикални фактори са горещ въздух и висока влажност. Парата има разнообразно действие върху кожата. Тя оказва изключително добър ефект върху кръвоснабдяването й, което се засилва от термичното дразнене и след провеждането й кожата изглежда свежа и тонизирана, почистена от мъртвите клетки и мазнините. След процедурата кожата много по-лесно усвоява полезните съставки от нанасяната козметика. Поради това е препоръчително парната баня да предшества различни процедури за лице и тяло. Термичното дразнене оказва положителен ефект и върху централната нервна система, а съчетана с различни ароматни масла (лавандула, мента, бор, мащерка, канела) има релаксиращо въздействие.
Топлината подпомага релаксирането на мускулите, а чрез повишаване на кръвообращението се подобрява транспорта и елиминирането на остатъчните метаболитни продукти в тях, освен това влияе благоприятно при наличие на мускулна треска. Счита се, че при леки мускулни травми парната баня има лечебен ефект. Препоръчително е антицелулитните програми също да бъдат в съчетание с парна баня, защото тя подпомага размекването и дренирането на целулита. Една от най-добрите терапии за дихателната система е без съмнение билковата парна баня. Тя е и форма на ароматерапия.
Специалисти препоръчват след парна баня да се осигури прием на алкална вода, за да се оводнят тъканите и да се възстанови минералният баланс в клетките. Също така използването на специални душове е желателна процедура след ползване на парна баня или сауна. Водният масаж чрез странични масажни струи оставя задълго чувството на приятно масажирано и витализирано тяло, а освен това повишава съпротивителните сили на организма. След обилното обливане с вода се подобрява кръвообращението и се нормализира повишената температура на тялото, създавайки в организма невероятен прилив на енергия.

Противопоказания
Независимо от положителното й въздействие при повечето хора, трябва да се има предвид, че парната баня е категорично противопоказана за бременни жени, за хора с болно сърце или наскоро прекаран инсулт, след травми на главния мозък, за страдащи от анемия, епилепсия, хепатит, астма, онкологични заболявания. Парната баня е неподходяща и за хора, които имат разширени капиляри по кожата. Тези съдове са загубили способността си да се свиват и за да не се разширяват още повече, трябва да се избягва всичко, което може да активизира кръвоснабдяването на кожата.
Парната баня е един от най-актуалните начини да поглезите сетивата си и да се преборите със стреса, създава връзка с природата и е добра предпоставка за воденето на здравословен начин на живот на съвременния, модерен човек.

Актуално


Скъпи гости,

  Mожете да се докоснете до полъха на Ориента и да усетите невероятното въздействие на традиционния ориенталски пилинг ритуал, по-популярен като ХАМАМ (от арабски език - разпръскващ топлина).
Изборът на този ритуал е чудесен начин за регулиране на обмяната на веществата и за отстраняване на натрупаните токсини в организма. Турската баня е и едно от най-ефикасните оръжия за борба със стреса. Можете да изберете между двата варианта които Ви предлагаме.